Subscribe to our RSS Feeds

Az oldal Firefox és Opera böngészõre van optimalizálva.

Nyilvánosan is bemutatták az új Windowst

0 Megjegyzés »
Először mutatták be a nagyközönségnek a következő generációs Windowst, a Windows 7-et. Steven Sinofsky, a vállalat igazgatóhelyettese szerint a Vista hibáiból tanulva a vállalat egy kiforrottabb rendszert dob majd piacra 2010-ben. A premieren azonban az új Windowsnak egy bétaállapot előtti verzióját próbálhatta ki a közönség, talán ezért nem is aratott túl nagy sikert: sok szakértő úgy értékelte, hogy csak egy új ruhát kapott a Vista.

Csiszoltak rajta

Másfél éve, amikor az első hírek megérkeztek, még forradalmi, az alapokkal teljesen szakító rendszernek gondolták a Windows 7-et, aztán idővel kiderült, hogy az inkább a Vista tökéletesített verziója lesz. Ugyanezt mondta most Ray Ozzie, a vállalat egyik jelentős szoftverfejlesztője, aki szerint a 7-es csak valamivel fejlettebb lesz elődjéhez képest. „A Vista egy remek operációs rendszer, mostantól azonban könnyebb lesz kihasználni a képességeit” – mondta.

Az újdonság ugyanazt a kernelt használja mint elődje, persze javított formában, összességében kisebb erőforrásigény mellett nagyobb teljesítmény várható. A Microsoft egyenesen azt ígéri, hogy az új Windows akár egy Atom processzorral felszerelt kisebb netbookon is elfut majd, ami a Vistára például nem igaz.
Steven Sinofsky szerint a vállalat sokat tanult a Vistából

Persze a hasonlóságnak van előnyös oldala is: amikor a Vista kijött, minden drivert újra kellett írni hozzá, ezért az XP-hez képest egy darabig rosszabb teljesítményre voltak képesek a Vistával felszerelt számítógépek. Most viszont nem kellenek új meghajtók, a 7-es ugyanazokat a drivereket kéri majd, mint a Vista.

Csiszoltak valamennyit a biztonsági rendszeren is. Ha nagyon félősek vagyunk, a Windows 7 is folyton figyelmeztet majd mindenre, de be lehet majd állítani, hogy kevésbé vegye komolyan saját figyelmeztetéseit.

Új külső

Több a változtatás a felszínen. A rendszer például az iPhone-hoz hasonlóan képes lesz több ujj mozgását is érzékelni, úgyhogy a képek nagyítása például pont ugyanúgy megy majd, mint az Apple mobilján. Vagyis úgy menne, de a BBC videója szerint egyelőre nem nagyon működik ez a funkció.

Átalakul a tálca is, a feltüntetett alkalmazásokra kattintva saját menürendszer hozható elő, például új ablakot nyithatunk a böngészőn, vagy elindíthatjuk a filmlejátszást a Media Playerben, esetleg átállíthatjuk az állapotunkat a csetprogramban.

Megjelenik a HomeGroup névre hallgató szolgáltatás is, ami a számítógépek közti adatmegosztást könnyíti majd meg, valamint a Device Stage, ami külön ablakban kezeli a digitális kamerákat, nyomtatókat, mobilokat, így az eszközökhöz tartozó folyamatokat könnyebb lesz majd szabályozni.

A vállalat azt ígéri, hogy sokat javul majd a felhasználói élmény a Windows 7-essel, amivel egyúttal ítéletet is mond a Vista fölött. A Microsoft operációs rendszere két évvel a megjelenése után sem tudott jelentős sikert elérni, a 2001-es XP a mai napig a legkedveltebb operációs rendszer a Windowsok között, és a Windows 7 premierjének előrehozása, demózása is ezzel függhet össze: a cég tudatosítani akarja a felhasználókban, hogy érdemes a Microsofttal maradniuk, mert rövidesen jön valami jobb. Várhatóan 2009-ben érkeznek a béták, sokak szerint pedig már a következő év végén piacra kerülhet az új operációs rendszer.

0 Megjegyzés "Nyilvánosan is bemutatták az új Windowst"

Megjegyzés küldése