Subscribe to our RSS Feeds

Az oldal Firefox és Opera böngészõre van optimalizálva.

Windows 7 gyorsteszt, kipróbáltuk és megírjuk

0 Megjegyzés »
Mindenkit ki kell, hogy ábrándítsak, a hírek igazak. A 7-es már a pre beta változatban is sokkal jobban használható és kisebb hardware igényű elődjénél a Vistánál.

Vágjunk is bele rögtön. A telepítés semmiben nem tér el a Vistáétól, legalábbis az elején. Komolyabb változást csak ez első rendszerindításkor veszünk észre, amikor szemben találjuk magunkat a betöltőképernyővel. Valószínű a készítők rájöttek, hogy kicsit érdekesen néz ki egy nagy fekete háttér egy csíkkal, ezért gondolom hatalmas egyeztetések után arra az elhatározásra jutottak, hogy az újratervezett betöltőcsík fölé odakerül a "Starting Windows..." felirat.

Ezután a szokásos automatikus frissítések bekapcsolása (vagy nem) következik. Majd a Vistából jól ismert hol fogod használni a rendszert. Innen eljutunk a felhasználó létrehozásához. Az egyetlen változás, hogy kötelező a jelszó emlékeztető, hogy miért nem értem, de így van. A számomra meglepő változást az ez utáni képernyő hozott. A rendszer leírja nekünk, hogy létrehoz egy Homegroup-ot aminek kiírja a képernyőre a saját maga által generált 10 karakteres jelszavát. Először nem értettem ez mire volt jó, de miután belemélyültem a rendszer használatába, rájöttem. Ezt a későbbiekben részletezem is.

Szembetű módosítások

A rendszerbe való bejelentkezést követően semmi újat nem lát az ember. Pár perces nézelődés után 2 apró dologra lettem figyelmes. Az egyik ami szerintem hasznos újítás azoknak a felhasználóknak nagyon hasznos akik nem ismerik a Windows + D billentyűkombinációt. A jobb alsó sarokban az óra mellett egy kb. fél cm-es terület lett elkülönítve amire rákattintva minden alkalmazás tálcára kerül előtérbe hozva az asztalt. A másik apróság az óra melletti ikonok kezelési rendszere, most már ha a nyílra kattintunk nem nagyobbodik meg a terület előhozva minden ikont, hanem egy buborék jelenik meg amiben be tudjuk állítani mit szeretnénk ha megjelenne és mit nem.

Részletesebb rendszerbeállítások megkezdését követően a felhasználó akarva, akaratlanul is belebotlik az újításokba. A képernyő felbontás beállítása és a téma kiválasztása alatt felfigyeltem egy gadgets nevű opcióra. Ekkor tudatosult benne, hogy valamiért fel sem tűnt , hogy nincs Windows Sidebar. Megnyitottam a gadgets menüpontot és rá kellett jönnöm, hogy a gatget rendszer is változott, már nem egy oldalsávra, hanem az asztalon bárhová elhelyezhetőek lettek. Ez valahogy számomra barátságosabbnak tűnik, kíváncsi leszek mások véleményére.


Komolyabb változások a rendszerben

A legnagyobb változás számomra a fájlmegosztás lett. Két féleképp oszthatjuk meg fájljainkat. Az egyik a már jól ismert módszer, ám ebben is van változás. Egy mappa megosztása több néven is lehetséges, amely funkció inkább nagyobb munkacsoporti vagy tartományi környezetben használható ki leginkább. A másik lehetőség a már az elején is említett Homegroup. Megadhatjuk, hogy a gépünk a Homegroupban lévő számítógépek számára ossza meg a fájlokat, sőt rögtön a megosztáskor ki is választhatjuk, hogy csak olvasásra vagy írásra is.



Hatalmas meglepetés volt számomra, hogy az a funkció amikor a Windowsnak a neten kéne keresnie drivert magának, az XP-ben egyáltalán nem, a Vistában esetenként működött csak addig a 7-ben minden további nélkül talál drivert az eszközeink számára.

Van pár változás amiket feltétlen meg kell említeni, bár komolyabban foglalkozni nem éri meg velük. Ilyen, hogy a beépített alkalmazások menürendszere megkapta a szalagos elrendezést, mint ahogy azt már az Office 2007-ben régóta élvezhetjük. Ez jelentősen meggyorsítja a munkát, persze csak ha valaki hozzászokott már az Officeban. Érdekes változásnak nevezném, hogy a Paintben már nem a .bmp az alapértelmezett formátum. Ezt a szerepet a .png vette át, ami helytakarékos megoldás az elődjéhez képest.



Sorolhatnám még az apróbb változásokat, de helyette inkább azt javaslom aki teheti próbálja ki. Egy olyan gépen amin az XP virgonckodik a Windows 7 minden további nélkül elfut és nem csak, hogy elfut meglehetősen szépen fut, még úgy is ha az aero be van kapcsolva. Véleményem szerint ha a Microsoft így folytatja, egy jóval használhatóbb és sokkal jobb rendszert kapunk a kész programban mint a Vista.
15:13

0 Megjegyzés "Windows 7 gyorsteszt, kipróbáltuk és megírjuk"

Megjegyzés küldése